Meer dan 30 jaar vakmanschap
Een vakman met passie
Sinds 2000 werkt Ton Baris vanuit zijn ruime werkplaats aan het vernieuwen of restaureren van meubels. Het gaat hier om een combinatie van liefde voor het vak, productkennis en vakmanschap in het gunnen van een tweede leven aan meubels, of het geheel nieuw maken van kussens – vaak maatwerk – voor bijvoorbeeld banken, boten, campers of tuinmeubels. Ton vergaarde de kennis die hij toepast vooral bij zijn vader, die al in een vestiging in Katwijk actief was als meubelstoffeerder. Een locatie aan de Varkevisserstraat waar Ton werkte vanaf 1985. Een kleine tien jaar later nam hij de onderneming over.
”De meubels die ik onder handen krijg, zijn vaak erfstukken, degelijke stoelen, banken met sleetse plekken, of bijvoorbeeld meubelen met een emotionele lading. Ook kan het gaan om waardevolle stoelen die aan een vorm van restauratie toe zijn. Werkzaamheden die ik vanuit mijn werkplek hier op het bedrijventerrein de Katwijkerbroek verricht en waarvoor ik bijvoorbeeld een grote diversiteit aan stoffen, materialen en gereedschappen in huis heb”.
Vernieuwen
”De afspraak die ik met mijn klanten maak, is feitelijk simpel: ik maak een beoordeling van de werkzaamheden aan het meubel en doe een prijsopgave. Dat beoordelen kan hier in mijn werkruimte, maar ik kan ook thuis bij de klant langsrijden. Vanuit die heldere overeenkomst ga ik aan de slag. Dat varieert van het zogenaamde ‘schuimen’ – het meestal vernieuwen van de kussen – tot de herstelwerkzaamheden, inclusief het lakken aan het hout of het opnieuw lijmen van de verbindingen. Een enkele keer herstel ik bij klassieke meubelen de oude ijzeren vering en sla nieuwe knopen in de stof en bijbehorende ondergrond. Als alles weer op orde is, volgt het vernieuwen van de stoffering. Uit de brede keus die ik in huis heb of van de talloze stalen die hier als voorbeeld liggen, maken de klanten een keuze. Daarbij geef ik een tijdsindicatie, zodat men weet wanneer de klus geklaard is”.
Tweede kans
Ton ziet zijn werkzaamheden als een vorm van verduurzaming. Je geeft mooie spullen een tweede kans. Daarbij geldt vaak dat de kwaliteit van het meubel bijzonder goed is en met een nieuwe ‘verpakking’ weer jarenlang meekan.